joi, 19 decembrie 2013

SLOBODU-I A COLINDA?

            Activitatea s-a desfasurat in cadrul Proiectului intercultural "Impreuna vom reusi", proiect ce face parte din Acordul  de parteneriat dintre Liceul Teoretic "I. Buteanu" si Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Somcuta Mare.
          Cei mai mici scolari ai asezarii s-au gandit sa aduca un strop de bucurie si caldura sufleteasca persoanelor cazate in Centrul de Refugiati din localitate.
           Sub atenta indrumare si pregatire a doamnelor invatatoare, elevii din clasele I-III au pregatit un concert de colinde.
Articol publicat in "Glasul Maramuresului" - 21 dec. 2013
si pe  http://www.infomm.ro/ro/detalii/glasuri-cristaline-au-vestit-craciunul-la-somcuta-mare-colind-din-suflet-de-copil



          Elevii claselor pregatitoare au prezentat obiceiuri de Anul Nou.





        Scormonind in lada de zestre a satelor chiorene, feciorii si fetele claselor a IV-a au pus in scena o sezatoare de tors lana, emblema asezarilor de altadata a acestui tinut. Imbracati in straie autentice, unele vechi de peste 100 de ani, au adus in lumina reflectoarelor obiecte vechi din gospodariile taranesti de odinioara. Copiiii au dorit sa prezinte refugiatilor o infima particica din traditiile si obiceiurile noastre care din pacate sunt pe cale de disparitie.



duminică, 8 decembrie 2013

Traditii si obiceiuri de Craciun - serbare

               Pentru noi toti, iarna nu este numai anotimpul zapezii si frigului, ci si acela al bucuriilor prilejuite de atatea datini si obiceiuri legate de sarbatorirea Nasterii Domnului.
               Obiceiurile legate de sarbatori fac parte din cultura traditionala a neamului nostru. Este o mare bucurie ca inca se mai pastreaza in unele zone ale tarii aceste datini care ne ajuta sa intelegem sarbatoarea respectiva precum si sa ne bucuram impreuna de Marele Praznic.






marți, 3 decembrie 2013

Din inima pentru inimi...

     
      Nu exista prilej mai minunat pentru daruire, decat sa poti da, zi de zi, tot ce ai mai bun si mai adevarat unei fiinte cu suflet deschis. 
Rabindranath Tagore


        Azi am desfasurat prima activitate - A sosit Mos Nicolaedin cadrul proiectului de actiune comunitara Din inima pentru inimi..., un proiect de voluntariat la nivelul comunitatii, beneficiarii directi fiind 19 copii cu risc social. 
       Unul dintre obiectivele acestui proiect este educarea sensibilitatii copiilor prin implicarea lor in actiuni caritabile venite in sprijinul copiilor ce se afla in dificultate.
       Ni s-au alaturat toti elevii ciclului primar impreuna cu doamnele invatatoare,  domnii directori  - Vladimir Muresan si Claudia Dragos, profesoarele Alina Talpos, Andreea Lungu, Adina Boghian, Viorica Talpos.  
        S-au adunat alimente, dulciuri, jucarii, imbracaminte, s-au facut pachetele si am pornit la drum.....












Articol publicat in Glasul Maramuresului - 6 dec. 2013
si pe
http://www.infomm.ro/ro/detalii/din-inima-%E2%80%9D-pentru-copiii-nevoiasi-din-somcuta-mare

vineri, 29 noiembrie 2013

1 Decembrie

           Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.
         Si noi am sarbatorit aceasta zi astazi printr-un concurs - lecturi istorice (acceseaza sectiunea Proiecte educationale pentru detalii), am participat la manifestarile festive organizate la Monumentul Eroilor.




Concurs - lecturile lunii noiembrie

     Azi  am desfasurat a doua etapa din cadrul proiectului educativ "Lecturile lunii", lecturi cu continut istoric:
  1. "Condeiele lui Voda" - Dumitru Almas
  2. "Stejarul din Borzesti" - Eusebiu Camilar
  3. "Scrisoarea III" - Mihai Eminescu
  4. "Mos Ion Roata si Voda Cuza" - Ion Creanga
      Concursul s-a desfasurat tot pe grupe, in genul "Te pui cu blondele", foarte antrenant. Acceseaza probele concursului. Si, cum fiecare concurs se premiaza, fiecare elev a primit diploma cu premiul castigat de echipa sa.




miercuri, 27 noiembrie 2013

Concurs - Euroscolarul

1. AUGUSTIN ALEXANDRU - 100 puncte - Premiul I
2. LUPSE DAIANA - 100 puncte - Premiul I
3. MICLAUS GEORGIANA - 100 puncte - Premiul I
4. REMETAN CASIAN - 100 puncte - Premiul I
5. SILIMON DENIS - 96 puncte - Premiul II
6.DALE VIRGINIA - 88 puncte - Premiul III
7.LAZAR EDUARD - 87 puncte - Premiul III
8.BURCĂ IONUŢ - 84 puncte - Premiul III
9.BUDA CARINA - 74 puncte - Mentiune
10.LENGHEL IONUŢ - 73 puncte - Mentiune
11.BUJOR IULIA - 70 puncte - Mentiune
12.MĂRIEŞ LORENA - 67 puncte
13.SZELEZSAN ALEXANDRU - 66 puncte
14.HOSU RALUCA - 66 puncte
15.ŞTEF DARIUS - 61 puncte
16.COSTIN RĂZVAN - 60 puncte

marți, 19 noiembrie 2013

Zambetul - cartea mea de vizita

              Astazi am fost in vizita la cabinetul medicului stomatolog Romeo Danciu care ne-a vorbit despre igiena dentara si importanta ei pentru sanatatea noastra.
              Din copilarie, fiecare trebuie sa se preocupe de sanatatea sa. O persoana sanatoasa traieste in  armonie cu sine, cu semenii, cu mediul inconjurator. Omul sanatos poate munci, gandi si crea pentru el, dar si pentru ceilalti.
              Fiecare copil trebuie sa cunoasca si sa aplice unele reguli de igiena pentru a avea un corp sanatos. Auzi peste tot “zambetul e cartea ta de vizita”, dintii tai vor ramane sanatosi daca ii perii corect. 
              Si pentru a avea un zambet sanatos, domnul doctor ne-a cadorisit cu cate o pasta de dinti, drept pentru care ii multumim.